Discussion:
cincinnati lathe startup
(too old to reply)
m***@vt.edu
2006-12-07 15:55:19 UTC
Permalink
Raw Message
I have a 93 cincinnati milacron talon 208 lathe with an acramatic 850
SX control
I had a problem with a power failure last week. When I turned
everything back on the screen said initialization required. I had to
work through 2 alarms. One was initializing the spindle, which
required hitting the spindle restart and then the go button, the other
was the tailstock which was just pressing the button for it to retract
while hitting the go button. So then my machine turned on. Now I
can't get the tailstock or the chuck hydraulics active. Everytime I
execute anything in MDI it says chuck gripping, despite o.d. or i.d.
selected, despite open or close commands, despite advance or retract on
the tailstock. I disconnected the foot pedal to see if that was it but
nothing.

The tool measure is in its correct location,(closed) but it doesn't
really work anyhow. Any suggestions?
Bart
2006-12-08 02:23:17 UTC
Permalink
Raw Message
Post by m***@vt.edu
I have a 93 cincinnati milacron talon 208 lathe with an acramatic 850
SX control
I had a problem with a power failure last week. When I turned
everything back on the screen said initialization required. I had to
work through 2 alarms. One was initializing the spindle, which
required hitting the spindle restart and then the go button, the other
was the tailstock which was just pressing the button for it to retract
while hitting the go button. So then my machine turned on. Now I
can't get the tailstock or the chuck hydraulics active. Everytime I
execute anything in MDI it says chuck gripping, despite o.d. or i.d.
selected, despite open or close commands, despite advance or retract on
the tailstock. I disconnected the foot pedal to see if that was it but
nothing.
The tool measure is in its correct location,(closed) but it doesn't
really work anyhow. Any suggestions?
Are there prox switches near the actuator that need to be "made" when chuck
is open/closed?
Just a thought,
Bart
cncgunner
2006-12-08 14:25:03 UTC
Permalink
Raw Message
Good question, I don't know but I'll look around, I don't see how it
can decide its end points of a pressure chuck by a proximity though.
Post by Bart
Post by m***@vt.edu
I have a 93 cincinnati milacron talon 208 lathe with an acramatic 850
SX control
I had a problem with a power failure last week. When I turned
everything back on the screen said initialization required. I had to
work through 2 alarms. One was initializing the spindle, which
required hitting the spindle restart and then the go button, the other
was the tailstock which was just pressing the button for it to retract
while hitting the go button. So then my machine turned on. Now I
can't get the tailstock or the chuck hydraulics active. Everytime I
execute anything in MDI it says chuck gripping, despite o.d. or i.d.
selected, despite open or close commands, despite advance or retract on
the tailstock. I disconnected the foot pedal to see if that was it but
nothing.
The tool measure is in its correct location,(closed) but it doesn't
really work anyhow. Any suggestions?
Are there prox switches near the actuator that need to be "made" when chuck
is open/closed?
Just a thought,
Bart
Bart
2006-12-08 14:36:06 UTC
Permalink
Raw Message
Post by cncgunner
Good question, I don't know but I'll look around, I don't see how it
can decide its end points of a pressure chuck by a proximity though.
Post by Bart
Post by m***@vt.edu
I have a 93 cincinnati milacron talon 208 lathe with an acramatic 850
SX control
I had a problem with a power failure last week. When I turned
everything back on the screen said initialization required. I had to
work through 2 alarms. One was initializing the spindle, which
required hitting the spindle restart and then the go button, the other
was the tailstock which was just pressing the button for it to retract
while hitting the go button. So then my machine turned on. Now I
can't get the tailstock or the chuck hydraulics active. Everytime I
execute anything in MDI it says chuck gripping, despite o.d. or i.d.
selected, despite open or close commands, despite advance or retract on
the tailstock. I disconnected the foot pedal to see if that was it but
nothing.
The tool measure is in its correct location,(closed) but it doesn't
really work anyhow. Any suggestions?
Are there prox switches near the actuator that need to be "made" when chuck
is open/closed?
Just a thought,
Bart
With the chuck open, check for the largest diameter that will fit in it,
then with the chuck closed check again. Find a piece of stock midway between
these two sizes and chuck on it. This should put any prox switches in their
proper state (if machine has them). This will save you some trouble, its a
simple check.
HTH
Bart
cncgunner
2006-12-08 18:24:33 UTC
Permalink
Raw Message
Bart
I can't initialize the chuck to move in or out.
Post by Bart
Post by cncgunner
Good question, I don't know but I'll look around, I don't see how it
can decide its end points of a pressure chuck by a proximity though.
Post by Bart
Post by m***@vt.edu
I have a 93 cincinnati milacron talon 208 lathe with an acramatic 850
SX control
I had a problem with a power failure last week. When I turned
everything back on the screen said initialization required. I had to
work through 2 alarms. One was initializing the spindle, which
required hitting the spindle restart and then the go button, the other
was the tailstock which was just pressing the button for it to retract
while hitting the go button. So then my machine turned on. Now I
can't get the tailstock or the chuck hydraulics active. Everytime I
execute anything in MDI it says chuck gripping, despite o.d. or i.d.
selected, despite open or close commands, despite advance or retract on
the tailstock. I disconnected the foot pedal to see if that was it but
nothing.
The tool measure is in its correct location,(closed) but it doesn't
really work anyhow. Any suggestions?
Are there prox switches near the actuator that need to be "made" when chuck
is open/closed?
Just a thought,
Bart
With the chuck open, check for the largest diameter that will fit in it,
then with the chuck closed check again. Find a piece of stock midway between
these two sizes and chuck on it. This should put any prox switches in their
proper state (if machine has them). This will save you some trouble, its a
simple check.
HTH
Bart
Bart
2006-12-08 19:10:22 UTC
Permalink
Raw Message
Post by cncgunner
Bart
I can't initialize the chuck to move in or out.
Post by Bart
Post by cncgunner
Good question, I don't know but I'll look around, I don't see how it
can decide its end points of a pressure chuck by a proximity though.
Post by Bart
Post by m***@vt.edu
I have a 93 cincinnati milacron talon 208 lathe with an acramatic 850
SX control
I had a problem with a power failure last week. When I turned
everything back on the screen said initialization required. I had to
work through 2 alarms. One was initializing the spindle, which
required hitting the spindle restart and then the go button, the other
was the tailstock which was just pressing the button for it to retract
while hitting the go button. So then my machine turned on. Now I
can't get the tailstock or the chuck hydraulics active. Everytime I
execute anything in MDI it says chuck gripping, despite o.d. or i.d.
selected, despite open or close commands, despite advance or retract on
the tailstock. I disconnected the foot pedal to see if that was it but
nothing.
The tool measure is in its correct location,(closed) but it doesn't
really work anyhow. Any suggestions?
Are there prox switches near the actuator that need to be "made" when chuck
is open/closed?
Just a thought,
Bart
With the chuck open, check for the largest diameter that will fit in it,
then with the chuck closed check again. Find a piece of stock midway between
these two sizes and chuck on it. This should put any prox switches in their
proper state (if machine has them). This will save you some trouble, its a
simple check.
HTH
Bart
So, no hydraulic pressure? Was any wiring changed remedying the poweroutage?
Maybe the phase of the machine got changed and the hydraulic pump is
backwards?
Scratching my head,
Bart
Anthony
2006-12-09 01:22:59 UTC
Permalink
Raw Message
Post by Bart
So, no hydraulic pressure? Was any wiring changed remedying the
poweroutage? Maybe the phase of the machine got changed and the
hydraulic pump is backwards?
Scratching my head,
Bart
Is the pump even running? If not, then you may have a breaker tripped, a
filter dirty, or a level sensor not working.
If all of that is good, then you need to start at the beginning, check
for all 3 phases, and follow the hyd electrical circuit. May be an enable
missing for the pump (e-stop switch?)
Any number of things at this point.
If you have internet access at the shop where the machine is, you can hop
on the IRC server and between the guys there you can probably
troubleshoot this thing fairly quickly.
machines-cnc.net
join #CNC
--
Anthony

You can't 'idiot proof' anything....every time you try, they just make
better idiots.

Remove sp to reply via email
Half-nutz
2006-12-08 17:05:34 UTC
Permalink
Raw Message
Post by cncgunner
Good question, I don't know but I'll look around, I don't see how it
can decide its end points of a pressure chuck by a proximity though.
Post by Bart
Post by m***@vt.edu
I have a 93 cincinnati milacron talon 208 lathe with an acramatic 850
SX control
I had a problem with a power failure last week. When I turned
everything back on the screen said initialization required. I had to
work through 2 alarms. One was initializing the spindle, which
required hitting the spindle restart and then the go button, the other
was the tailstock which was just pressing the button for it to retract
while hitting the go button. So then my machine turned on. Now I
can't get the tailstock or the chuck hydraulics active. Everytime I
execute anything in MDI it says chuck gripping, despite o.d. or i.d.
selected, despite open or close commands, despite advance or retract on
the tailstock. I disconnected the foot pedal to see if that was it but
nothing.
The tool measure is in its correct location,(closed) but it doesn't
really work anyhow. Any suggestions?
Are there prox switches near the actuator that need to be "made" when chuck
is open/closed?
Just a thought,
Bart
The prox switches should be on the end of the spindle tube, outboard of
the actuator.

Unless I'm wrong.
Pete
h***@gmail.com
2016-11-25 19:43:46 UTC
Permalink
Raw Message
Hello everybody, I have the same lathe and controller, and the screen says "initialization required" and I dont know how can I solve it.
I'm new in these controller, so could you help me?
Thanks.

Loading...